Warzywnik w ogrodzie to bardzo przydatna rzecz, którą może mieć każdy, kto ma działkę. Dzięki takiemu warzywnikowi możemy uprawiać ekologiczne różne warzywa, które później skonsumujemy. Przez to, że wiemy, jak były te warzywa uprawiane, to nie mamy problemu z tym, by nasze dzieci także je zjadły w zupie, czy na kanapce. Własne warzywa to bardzo dobre rozwiązanie szczególnie w dobie dzisiejszych czasów, kiedy wszystko drożeje. Możemy wtedy w każdej chwili wtedy zerwać takie warzywa z ogródka.
Uprawa selera jest bardzo opłacalną formą gospodarowania swojego ogródka. Seler jest warzywem, które można dodawać do różnych zup, czy dań mięsnych. Jest także idealnym składnikiem do sałatki. Warto też wiedzieć, że seler sadzić do gruntu najlepiej wtedy, gdy temperatura na dworze sięga już powyżej dwunastu stopni i nie ma już nocnych przymrozków. Będziemy mieć wtedy pewność, że nasze warzywa nie przemarzną. Selera nie trzeba także przykrywać żadną włókniną na zimę. Warzywo, jakim jest seler, należy sadzić najlepiej w połowie maja. Wtedy nie ma już takich nocnych przymrozków, a ziemia jest dobrze wzruszona.
Należy także pamiętać, by zbiory selera był obfite, to trzeba to warzywo rozsadzać w odpowiedniej odległości od siebie. Dzięki temu każdy wsadzony seler będzie miał wystarczająco dużo miejsca, by się rozrosnąć prawidłowo. Będziemy mieć także wtedy owocne zbiory. Seler jest warzywem, które zawiera mnóstwo witamin potrzebnych dla naszego dobrego rozwoju. Dobrze, jest by, to warzywo jadły także dzieci. Warto też wiedzieć, w jakiej ziemi rośnie seler. Dzięki temu będziemy mogli zbierać obfite plony. Seler jest warzywem, które lubi ziemię o odczynie obojętnym, która jest bogata w próchnicę. Nie lubi natomiast podmokłych terenów. Gdy wsadzimy go w nieodpowiednią ziemię, to warzywo w trakcie rośnięcia może zgnić lub zostać zaatakowane przez szkodniki. Warto też wiedzieć, by co roku zmieniać miejsce selera.
Nie można go wsadzać rok po roku w to samo miejsce. Również selera nie można wsadzać w miejsca, gdzie rosły wcześniej: marchewka, cebula, czy pietruszka. Gdy nadejdą suche i upalne dni w lecie, to należy pamiętać o tym, by podlewać co parę dni seler. Dzięki systematycznemu podlewaniu nasz seler będzie miał duży korzeń oraz nać. Należy także pamiętać o odchwaszczaniu ziemi wokół selera, by chwasty nie zabrały dostępu do słońca, jak i miejsca na rozrośnięcie. Dobrze jest zebrać seler przed pierwszymi przymrozkami. Należy także obrywać najniższe gałązki, by seler był bujny i zdrowy.