W dzisiejszym świecie mamy jedzenia pod dostatkiem. W każdym sklepie dostaniemy mnóstwo wspaniałych owoców i warzyw z najróżniejszych zakątków świata. Czy jednak mamy pewność, że importowane awokado czy bataty są produktami bezpiecznymi dla naszego zdrowia? Aby uzyskać gwarancję ekologicznych warzyw najlepiej wyhodować je samodzielnie we własnym ogrodzie. Ponadto własny ogródek to szansa na naprawdę świeże plony.
Jak założyć przydomowy ogródek warzywny?
Jeżeli dysponujemy odrobiną ziemi, mamy własne dom z podwórkiem albo ogródek działkowy warto wygospodarować fragment na ogródek warzywny. Możemy zrobić go bezpośrednio w gruncie lub posadzić warzywa w ogromnych drewnianych skrzyniach. To drugie rozwiązanie zalecane jest szczególnie w przypadku małych działek.
Uprawa marchwi, sałaty, czy pomidorów rozpoczyna się od pozyskania ziemi na teren upraw. Należy skopać szpadlem przestrzeń pod ogródek, następnie spulchnić i napowietrzyć glebę za pomocą gracy lub motyki, usuwając jednocześnie trawę i chwasty. Kolejny etap to wymieszanie gleby z nawozem – najlepiej użyć w tym celu obornik lub przepróchniały kompost. Tak przygotowane rabaty należy teraz uformować w zgrabne grządki i można posadzić i posiać rośliny.
Hodowla w skrzyniach wymaga natomiast wypełnienia ich ziemią i nawozem. A następnie siejemy nasiona dokładnie taka samo jak w gruncie. Pamiętajmy jednak, że uprawa w drewnianych zbiornikach wymaga więcej podlewania.
Własne warzywa – zbiór letni i jesienny
Zależnie od tego na jakie własne warzywa się zdecydowaliśmy na plony możemy liczyć późną wiosną, latem albo jesienią. Najwcześniej pojawiają się nowalijki – sałata, rzodkiewka, szczypiorek. W okresie wakacyjnym zbierzemy już pierwsze ogórki, pomidory, fasolkę szparagową, bób czy cukinie. Jeśli zdecydujemy się także na zasadzenie ziół – lato jest najlepszą porą roku na ich zbiór i suszenie.
Jesień to pora wykopywania roślin korzennych i o tej porze roku uprawa marchwi przyniesie plon. Wykopiemy także warzywa selerowate: selery, korzeń pietruszki czy buraczki. Królową jesiennych zbiorów jest także dynia, na której obfitość możemy liczyć aż do pierwszych przymrozków.
Ciekawostką jest także fakt, iż niektóre warzywa są w stanie przezimować w gruncie lub dużych skrzyniach. Przykładem mogą być por, seler, pasternak czy pietruszka, które w przypadku niewielkich mrozów doskonale radzą sobie w glebie, przykryte cienką warstwą słomy lub włókniny. Są nawet specjalne odmiany czarnej rzodkwi i rzepy, które zasiewa się późnym latem i mogą rosnąć nawet w zimie.